El guaita de Ciutadella

L'actualitat de Ciutadella i de Menorca, especialment la referida a la política de la vila del Cap de Ponent. La major part d'aquestes volades han estat publicades a "El Iris".

divendres, de maig 19, 2006

Els llums als carrers i a les rotondes

Hi ha coses que no entenc. El tema de la il·luminació de Ciutadella, n’és una. Vull dir de la deficient il·luminació: és tercermundista. Ja m’està bé l’estalvi energètic. Si fos per això, em semblaria lloable i exemplar. Però em tem que no és així i que aquest no és el motiu pel qual massa carrers estan gairebé a les fosques. Això representa un perill per als vianant, sobretot per a la gent que no sol travessar un carrer qualsevol sovintment.

El tema és bo de resoldre, però som conscient que cal temps. Però és que, de temps, n’hem perdut massa i durant massa anys. Sembla que si no importés a qui se n’hauria de responsabilitzar. Açò és greu, massa greu. Donam un exemple patètic als visitants. No crec que el problema sigui per manca de subministrament de la xarxa elèctrica: n’hi ha prou a veure com per Nadal i San Joan la despesa augmenta d’una manera significativa. Podem concloure, per tant, que d’energia n’hi ha; de ganes d’emprar-la, no. Estic convençut que amb una despesa mínima, ni tan sols augmentaria significativament el consum. Hi ha molts de tipus de bombetes de baix consum, etc. que permetrien que, gastant la mateixa quantitat mensual, els carrers restessin molt més ben il·luminats. També és imprescindible que el llum es dirigesqui cap al terra i no cap als avions. Si no hi una mena de mirall que el reflecteixi cap al terra, se’n tira molta d’electricitat i això no està bé. El camí de Baix és un bon exemple. Cal seguir-lo.

Curiosament, les rotondes de la ronda nord estan molt il·luminades. Diria que fins i tot excessivament. Em direu que és per evitar accidents i probablement sigui així. Però és que no hi ha mesura. Entre estar a les fosques i passar-se, també hi ha un terme mig. Aquest és el problema: no hi ha mesura. Supòs que qui paga el llum de les rotondes de les rondes no és l’Ajuntament, sinó el titular de la via. Tant me fa. Seguesc sense entendre com és possible que una rotonda estigui tan il·luminada i un carrer tan poc. Sobretot si tenim en compte que els cotxes que hi circulen, per les rondes, no duen els llums apagats. És més, la despesa d’aquestes rotondes també és absurda, perquè molt de llum es perd cap al cel. Tal vegada caldria redistribuir aquesta il·luminació, la del centre de la vila i la de la perifèria. Perquè, dic jo, dintre del poble també hi ha accidents de trànsit, no? Dintre del nucli urbà també hi ha algun atropellament –ben pocs, gràcies a Deú--, o no?

Estic convençut que els turistes preferirien més llum a la ciutat i una mica manco a les rotondes. Ho provam d’arranjar? I ja que hi som, provam de no il·luminar el cel?

1 Comments:

  • At 9:19 p. m., Anonymous Anònim said…

    Tot és qüestió de neurones, mentres es pensa, sommia, amb un dic al port de Ciutadella els carrers queden abandonats. No hi ha temps per perdre en pensar i solucionar els problemes de veritat. Millor endinsar-se en la disbauixa dialèctica (per dir alguna cosa) i mediàtica per sortir en la foto. Que fa el govern municipal? i Que fa la oposició a l'ajuntament? massa preguntes, no?

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home