El guaita de Ciutadella

L'actualitat de Ciutadella i de Menorca, especialment la referida a la política de la vila del Cap de Ponent. La major part d'aquestes volades han estat publicades a "El Iris".

dilluns, de maig 08, 2006

EL BEAT DE CIUTADELLA

Més enllà del que pensi sobre l’Església, la decisió de l’Ajuntament de Ciutadella de dedicar un carrer al beat Castell em sembla del tot correcta. Crec que, en queixar-se, l’esquerra s’equivoca.

Tradicionalment, els carrers i les places han estat dedicats a sants i persones destacades. També han rebut altres tipus de noms, és cert, però ningú no pot negar l’evidència: quants de carrers duen el nom d’un sant o d’un beat, aquí, a Lugo i a Alcúdia?

És prou evident que, tot i la disminució del nombre de fidels, l’Església encara és quelcom important a Menorca. El fet que fa uns mesos, i per primer cop, un menorquí fos declarat beat em sembla que és prou mèrit per posar el seu nom a un carrer; dedicar-li-ho és just. .

No sé, exactament, quin o quins mèrits presenta aquest senyor, ni sí la declaració de beat és justa o no. En qualsevol cas, no em correspon a mi decidir-ho. Si el beat Castell va dur una vida exemplar i va morir per les seves idees, i per això l’Església el considera model a seguir, que el vagin fer beat és just. En conseqüència, que Ciutadella li reti una mena d’homenatge a través de dedicar-li un carrer, forçosament també ho ha de ser.

Sincerament, no veig en aquesta decisió del consistori cap reobertura de ferides. Discrep també dels qui demanes un carrer per a cada persona assassinada durant la Guerra Civil, independentment del motiu pel qual els vagin matar. Al beat Castell no se’l premia per haver estar assassinat, sinó per ser beat. Ni tans sols rep la distinció er haver estat un capellà assassinat. També tenc clar que no tos els capellans que ho van ser, assassinats, eren models de conducte. Eren homes i, per tant, dèbils. Això no justifica ni explica la seva mort. Si algú ha pretès donar a la dedicatòria un altre sentit, és el seu problema. I no em referesc només a la interpretació de l’esquerra. Si el PP, o algú del PP, ha fet aquesta proposta per altres motius, no ho ha fet bé, però estic convençut que l’única intenció, en aquest cas, ha estat enorgullir-se que, a Ciutadella, hi vagi néixer un beat.

Acabaré. Molts dels sants i beats de l’Església no han existit mai. Santa Gudula, per exemple, a qui van dedicar la catedral de Brussel·les, no ha existit mai. Altres sants no podien haver estat mai ni cristians ni catòlics, car van néixer molt abans de Crist. Aquí sabem del cert que el beat Castell és un home real. Dedicar-li un carrer és un detall polit i just.

1 Comments:

  • At 6:07 p. m., Anonymous Anònim said…

    Si a algú li han de dedicar un carrer ha de ser per la seva trajectòria i les seves aportacions a la societat. Jo no sé que va fer aquest senyor, però és cert que alguna rellevància devia tenir si l'han fet beat. De totes maneres, torn a repetir, hauria de ser per mèrits pròpis i no per una distinció de l'església catòlica que li hagin de dedicar el nom d'un carrer.

     

Publica un comentari

<< Home