El guaita de Ciutadella

L'actualitat de Ciutadella i de Menorca, especialment la referida a la política de la vila del Cap de Ponent. La major part d'aquestes volades han estat publicades a "El Iris".

dimarts, d’agost 01, 2006

ALLARGAR EL DIC?

Mirat des d’un punt de vista ecològic, el dic és una aberració. Ara bé, posats a fer-lo, és raonable que els molls admetin que hi atraquin ferries? Crec que no és una opció que s’hagi de descartar. Estam parlant d’allargar cinquanta metres els que s’han previst de construir.

El lloc escollit per fer el nou port de Ciutadella em sembla ideal, dintre de la gravetat. Allargar el dic cinquanta metres no crec que sigui la millor solució, però se’l podria estirar vint-i-cinc cap al nord i començar-lo a fer vint-i-cinc cap al sud. I per raons ecològiques. Aquestes no tenen res a veure amb el projecte, que no n’és, d’ecològic, sinó amb el consum de fuel-oil.

Durant tres mesos a l’any, la major part de les mercaderies que arriben de Menorca es consumeixen a Ciutadella. Si el consum dels camions que haurien d’anar a Maó fos inferior al del ferry que uneix Menorca amb Barcelona, seria lògic plantejar-se si no fora millor que sortís de Ciutadella. Durant l’hivern diria que no, però no ho puc assegurar. A l’estiu, juraria que sí.

Per tant, un cop sembla que es farà aquesta obra no seria cap bestiesa allargar-la cinquanta metres de la manera que he indicat. El tema dels creuers em sembla més discutible i fora de lloc. Cada creuer consumeix el que 12.000 automòbils, la quantitat de deixalles que aboca a la mar és increïble. El fum que genera en cremar restes és important i l’aigua que embruta per llastrar-se torna a la mar com hi torna. Els creuers seran una manera còmoda de viatjar, però estan malmetent el Mediterrani d’una manera irreversible. Com que la majoria de ports a què arriben no estan preparats per tractar les aigües fecals que produeixen, aquestes van directament a la mar. No crec que haguem de fomentar aquest tipus de contaminació. En resum som més bé partidari d’assumir un risc amb el ferry i gens d’acceptar un creuer. És més l’argument del consum de fuel que val per al ferry, no val per al creuer, que atraca a Roma, Gènova, Tunis, Malta. La seva ruta natural és parar a Maó, no a Ciutadella.

2 Comments:

 • At 5:44 p. m., Anonymous Anònim said…

  Després de llegir l'article compartesc la teva opinió, res de creuers i millor si res de dic.

   
 • At 7:38 p. m., Anonymous Anònim said…

  hola, jo no estic gens d'acord el que dius respecta als creuers. Una cosa es que hi pugui haver cualque negligencia, que no s'ha de permetre, i una altre es que haguem de prescindir d'una font importantisima d'ingresos que ocasiona molt poc desgast a sílla. M'explicare, jo crec que el turista de creuer no consumeix aigua de la xerxa de l'illa, supos que aixo es pot negociar amb el creuer si reposta aqui o fora, no empren aparcamet, no contaminen, no fan gasto energetic... i si que fan moltes compres i dinars a restaurants. Sincerament crec que tot es diu molt a la lleugera, aquests barcos ja naveguen, será que estan en regla, i per no atracar a ciutadella no deixaran de contaminar, si es que hu fan, el meditarrani.

  Es sa meua opinio. Gracies.

   

Publica un comentari

<< Home