El guaita de Ciutadella

L'actualitat de Ciutadella i de Menorca, especialment la referida a la política de la vila del Cap de Ponent. La major part d'aquestes volades han estat publicades a "El Iris".

dimarts, de febrer 07, 2006

UN ESTATUT SOLIDARI

Ai l’Estatut! El dels catalans... però, de rebot, el nostre. Al final tot es reduirà a maldar de deixar de pagar més del que ens toca, o del que volen que ens toqui.. Ser solidaris està bé, però ser-ho implica voluntarietat: pagar perquè ens ho ordenen és colonialisme. M’agrada pagar i ser solidari, però em rebenta l’obligació. Una cosa és donar el que et sobra i l’altra que te la prenguin..

Diuen que si alguna vegada ets en un lloc perdut, estàs afamat i et trobes una ovella i la seva cria, o una vaca i la seva cria, una postura intel·ligent és matar i menjar la cria. És cruel matar l’animal petit, sens dubte; però si mates la mare, de rebot també et carregaràs la cria, ja que en no poder mamar morirà de fam.

Si fa no fa, això és el que està fent un partit, o dos, amb els pobles de l’Estat. En obligar-nos a pagar més del que ens correspondria, estan empobrint les regions –ja que volen emprar aquesta paraula— que més aporten. Això, ho fan amb la “solidària intenció” de mantenir les regions pobres. La conseqüència és ben simple: al final els rics --les regions riques, vull dir-- no podran aportar més i els receptors, com és el cas d’Extremadura, també es quedaran sense llet. Catalunya, el País Valencià i les Illes són les vaques; Extremadura, el vedellet. De Madrid, millor no parlar-ne; que seguesqui com dia I. Riera, amb el seu complex de sant Isidre a qui li llauraven el camp els ocells mentre ell resava. Això és Madrid: viure dels altres i presumir de la seva brillant gestió econòmica.

El que més sobte és que qui més demana aquest repartiment sigui el PP. I em sobte bastant, perquè és contradictori amb la ideologia liberal que predica i amb la qual estic d’acord. D’una banda protesten quan l’esquerra parla de solidaritat entre persones i de l’altra exigeixen que les regions siguin solidàries. Deu ser que el PP és socialista territorial, una manera prou rara de ser. A veure si ho entenc... que no era l’esquerra la que deia que calia apujar els imposts per afavorir els més necessitats? O és que ara és el PP –un partit neosocialista, segons sembla-- qui demana d’apujar la contribució d’algunes regions –no de totes— per mantenir l’equilibri? No ho entenc. Es veu que el que dóna vots d’una manera els treu d’una altra i que només els importa comandar. Encara que les mamelles quedin eixutes i morin vaca i vedell.

Estar bé ser solidaris, sobretot quan qui rep aprofita l’ajut. Irlanda ha estat el millor exemple dels darrers anys. Em sembla que Extremadura no segueix aquest camí. El món és molt complicat. El PP defensa Extremadura encara que sigui governada in aeternum pel PSOE. Quanta magnanimitat! O no tanta, perquè els vots els treu d’altres llocs. I de passada putegen i no deixen créixer algunes comunitats que coneixem prou bé.

Francesc Sintes Giménez

2 Comments:

  • At 1:11 p. m., Anonymous Anònim said…

    Tens mania al PP

     
  • At 11:34 p. m., Anonymous Anònim said…

    estatu, d'autonomia. Cristis vistis!!!!

    o no veis que tot això és per despistar el contrari. a veure si espavilam que mos la fotran doblada i no ens entemerem.

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home