El guaita de Ciutadella

L'actualitat de Ciutadella i de Menorca, especialment la referida a la política de la vila del Cap de Ponent. La major part d'aquestes volades han estat publicades a "El Iris".

dimarts, de gener 10, 2006

HONORABLES MENTIDERS

Tant me fa si es diu Mahón, Mahó, Maó, Magon... o simplement si li canvien el nom i li posen “Noname city”. M’imagin, això sí, els avantatges que tindria canviar el seu himne per la banda sonora original de “La llegenda de la ciutat sense nom”. No hi ha color entre ambdues tonades: l’actual i la del film. Encara que el protagonista d’aquesta pel·lícula sigui una actor que confon la duresa amb la inexpressivitat i que era un cantant mediocre... almenys la lletra de la cançó que va popularitzar no parlava d’una “hermosa electricidad”. Maó ja ho té, aquestes coses. Deu ser l’única ciutat on l’electricitat es veu. A la resta del món només fa rampa. Per això és la capital. No et fot?

El que sí que em sembla greu és que durant molts d’anys, els escollits per representar-nos, a les Illes Balears i a Menorca –a Maó no hi estic empadronat— hagin estat uns perjurs. Als Estats Units d’Amèrica, la mentida és una cosa molt greu. Al PP, especialment, però també al PSOE, és un valor afegit. Si ets un gran mentider, hi pots fer carrera. I ja sabem què vol dir fer carrera en un partit polític que pot ocupar el poder: dietes, regals... suborns no, que són honrats.

Ara, el Partit Popular vol canviar la Llei de normalització lingüística per poder admetre els topònims en castellà. Res a dir, encara que no m’agradi hi tenen tot el dret. Però el fet és que admeten implícitament que fins ara no han complert aquesta Llei... fet molt greu en una persona que jura o promet pel seu honor, de complir i fer complir la legislació. Deu ser que no tenen honor, excepte quan s’autoqualifiquen d’honorables. Són una monada. Mentiders, però una monada. I els del PSOE maonès, si fa no fa. També van disposar de prou anys per fer el mateix, aplicar una llei, i tots sabem com va anar. I algú important d’Esquerra Unida, tampoc no va fer massa per treure’s aquest mort de sobre.

Com que no vull ser honorable, ni res de res, però sí que em vull semblar als polítics privilegiats, estic temptat d’incomplir totes les normes que m’imposin PP i PSOE. Seria fantàstic no pagar multes, ni taxes ni res de res. Un comportament així és del tot antisocial, però és d’aquells que muden. I quan una cosa muda, és una bona idea anar ben endiumenjat. Fins i tot és possible que en veure que som tan poc honorable com la resta dels polítics, em reservin una plaça d’aparcament as Born. Durant l’hivern no és que s’hi guanyi gaire, però tenint en compte el que costa trobar un lloc on deixar el cotxe (quant a esforç i a pasta) durant els mesos d’estiu, és per pensar-s’ho. Ser un mentider és tot un negoci i un privilegi, vaja.

Francesc Sintes Giménez

2 Comments:

  • At 3:36 p. m., Anonymous Anònim said…

    Benvolgut Francesc, açò de com la "h" intervocàlica anà caiguent en l'ús de l'ortografia del català és un tema d'embarc; en les Converses Filològiques den Fabra n'hi ha comentaris prou entenedors. Els qui estan a favor de Mahó els assisteixen arguments històrics i cartogràfics, en canvi, els favorables a la denominació Maó són assistits per arguments filològics (no diré científics com alguns han dit, perquè, no entenc la filologia com una ciència, tot i que avui en dia, de la teologia se'n diu "ciències religioses"). Idò, així com estan les coses, si l'IME (Institut Menorquí d'Estudis) subvencionàs una mamada, amb una filòloga catalana amb homologació baleàrica, a cadascun dels Cívics Mahonesos, la cosa s'aniria normalitzant. Què no ho trobes?

     
  • At 11:41 p. m., Anonymous Anònim said…

    la cançó no és "es mahon" la cançò original és "es Avilés una ciudad hermosa y galante ...." l'esmaon és un plagi descarat.

    En el país dels imnes on en temps den Paco des duro es podia cantar "Asturias patria querida ...." i no ser empresonat, també es podia cantar "es Avilés una ciudad hermosa y galante ..." sense que ningú reivindiqués cap "h" ni cap "n" final.

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home