El guaita de Ciutadella

L'actualitat de Ciutadella i de Menorca, especialment la referida a la política de la vila del Cap de Ponent. La major part d'aquestes volades han estat publicades a "El Iris".

dilluns, de gener 02, 2006

REFLEXIONS SOBRE UN “NO” AL DIC

No hi ha dic, per ara. Molts hauran alenat, altres ben al contrari. Tanmateix hi ha un tema sobre el qual caldria meditar i fer-ho independentment del que hom pensi sobre aquesta obra. El tema és el següent: qui té dret a decidir sobre aquesta obra? Em sembla evident que només els ciutadans que havien aportat diners a l’administració que deia que volia fer-lo.

Em sembla obvi que el fet que el Govern central sigui que el negui, no deixa de ser una demostració que el centralisme encara té massa poder. El món a l’inrevés, per tant. Els nacionalistes estan satisfets amb la decisió presa a Madrid; els centralistes emprenyats. Qui ho entén?

Un altre tema obre el qual podríem meditar és el que intentaré explicar a continuació. Fa unes setmanes hi va haver una manifestació a Ciutadella contra el dic. Hi ha via prou gent. Però algun representant del PP opinava que no eren tots de Ciutadella. Opinar així em sembla una bestiesa si tenim en compte que qui feia el dic no eren l’Ajuntament d’aquest poble. Només si els diners fossin aportats íntegrament pel nostre Ajuntament podríem negar la paraula als que no hi estiguin empadronats; com que no és el cas, tots els menorquins hi poden dir la seva. És més, també poden fer-ho els de Formentera i no haurien de badar boca els de Múrcia.

Opin així perquè una inversió feta amb doblers públics a Ciutadella, que sostreu recursos a altres inversions que s’haurien de fer a l’illa, és un tema prou important perquè tots els que habitam les Illes puguem opinar. Si els 60 milions s’han d’invertir només per satisfer una demanda que gairebé només fa Ciutadella, quantes coses es deixarien de fer a Menorca amb aquest repartiment? A Ferreries, es Mercadal i Alaior no poden queixar-se? Em semblaria més just que el Govern de les Illes cedís una quantitat cada any als menorquins per tal que només nosaltres decidíssim on i com s’han d’invertir.

Que callin a Madrid i que parlin a Sant Lluís, és el que cal. I que els ciutadellencs, d’una vegada per totes s’adonin que no viuen aïllats del món. Això o que demanin de fer el Consell Local de Ciutadella, independent del Consell Insular de Menorca per gestionar el que els cedesqui la CAIB. Al cap i a la fi ja fa prou segles que per aquestes contrades es viu d’esquena a la resta de l’illa, i així ens va. Qui no és solidari rep de pertot. Els menorquins també han de poder opinar sobre aquest projecte.

Francesc Sintes Giménez

3 Comments:

  • At 5:38 p. m., Anonymous Anònim said…

    Si Aló no teniu port, es mal de cap és vostro... Ok?

     
  • At 6:39 p. m., Anonymous Anònim said…

    Benvolgut Met,

    Em sembla que t'equivoques i m'agradaria de parlar-ne. Abans que res, t´'he de dir que encara que em senti bastant alaiorenc, de fet vaig néixer a Ciutadella i en aquest poble he passat més de mitja vida. Sobre el port, no he manifestat mai cap opinió pública sobre si hi estic a favor o en contra. De fet no ho tenc molt clar. Només he volgut manifestar, amb aquesta article, que no em semblava bé criticar els menorquins que van manifestar-se en contra. Jo no hi era, perquè mai no vaig a cap manifestació des de fa uns 20 anys.

    Si et vols posar en contacte amb mi, t'ho agrairia. Si algú més ho vol fer, també pot.

    Una abraçada.

    Francesc Sintes

    f_sintes@wanadoo.es

     
  • At 11:53 p. m., Anonymous Anònim said…

    Qui pot decidir i qui no sobre el possible dic a Ciutadella. Com que és una obra que surt fora del terme municipal de Ciutadella, no crec que hagi de ser exclusivament ciutadallenca la desició. Però abans de tot, ens hauriem de demanar perquè un dic, i ara? i jo em deman que té a veure el projecte d'un dic a Ciutadella amb la reunió de Matas, Zaplana i empresaris de la construcció al palc del Bernabeu quan en Matas era ministra de Medi Ambient i candidat del PP a la presidència de les Illes Balears. Que deu el Sr. Matas? i, A qui deu favors el Sr. Matas?

    Deixem de ser innocents, les obres, i manco el dic, no es fa per cap suposat progrés sinó per omplir-se les butxaques de doblers publics certs empresaris sense escrupols. Perquè per gastar doblers públics hi ha prou motius com escoles, instituts, centres de salut, gestió de residus, depuració d'aigües, protecció de zones naturals, millorar les zones turístiques i els equipaments turístics, millorar el transport públic intrainsular, i el transport amb la península i la resta d'illes, açò per anomenar-ne unes quantes.

    Salut i seny que cervell en venen.

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home